Varmtvannsbereder

Varmt vann forbruk prosjekteres i henhold til NS3700. Den sier at vi skal bruke 29,8 kWh pr m2 til oppvarming av varmt vann. Dette blir da 5899 kWh i året. Dette er over halvparten av strømforbruket i vår nye bolig.

Målinger basert på eget forbruk viser at vi ligger rundt 200 – 250 kWh pr måned. Dvs vi kommer til å ende opp rundt 2500-3000 kWh i året. Dette er halvparten av prosjektert forbruk. Under ser dere graf for det foregående døgnet.

[visualizer id=»658″]


I leiligheten vi bodde i før hadde vi en 200 liters varmtvannsbereder fra Høiax. Denne har jeg logget strømforbruket påover tid for å se hvor mye strøm som brukes til varmt vann.

Etter å ha overvåket vårt forbruk over en uke så er resultatet vesentlig lavere enn dette. Vi var to voksne og ett barn på 3 år.

Forbruk pr dag:

Torsdag
5,28 kWh
Normalt forbruk med et lite bad

Fredag
4,13 kWh
Normalt forbruk med en kort dusj

Lørdag
10 kWh
Vanlig forbruk samt alle dusjet i tur og orden, deretter bortreist til søndag

Søndag
6 kWh
Bad på minstemann og normalt forbruk

Mandag
4,5 kWh
Normalt forbruk med en dusj

Tirsdag
13 kWh
To stk halve bad og en dusj

Onsdag
3 kWh
Bare normalt forbruk

Konklusjonen er at vi etter en uke har brukt 46 kWh. Dersom man ganger opp dette med 52 uker ender vi opp på 2.392 kWh.

Har nå målt en uke til og resultatet er det samme. Dvs 84,12 kWh fordelt på 14 dager, Årsforbruk på ca 2.300 kWh. Dvs så lenge vi ikke er flere enn 3-4 stk i huset så kommer varmtvannsforbruket til å bli vesentlig lavere enn det NS3700 krever i prosjekteringen!

Innbakt i dette ligger også varmetapet som kommer på 500-1.000 kWh som berederen taper til omgivelsene rundt. Om vinteren er dette OK men på vår\sommer\høst er dette kun tapt energi.
Temperatur i tanken, størrelse og isolasjon forteller litt om størrelsen på tapet.

Hvis mulig er det lurt å tilleggsisolere berederen.

Da denne testen foreløbig kun er utført for ettpar uker så er det noe rom for feil men at vi skal bruke nesten 2,5 ganger mer er urealistisk.

Dermed kommer denne posten til å bli mye lavere enn prosjektert.

Legg igjen en kommentar